З Олександрівки – до європейського та світового «золота»

05 Лютого 2024, 10:00
Єгор Яровий після чергового нагородження 239
Єгор Яровий після чергового нагородження

70 нагород за змагання різного рівня з бойового самбо, джиу-джитсу, панкратіону та ММА (змішані бойові мистецтва). З них більша частина – за перші місця. 

Все це здобутки 15-річного Єгора Ярового з Олександрівки. Бойовими мистецтвами хлопець зацікавився ще до школи. Пригадує, що якось з татом прийшов в Олександрівську дитячо-юнацьку спортивну школу, де саме і проходили змагання. Йому, маленькому, це так сподобалось, що відразу почав проситись, щоб і його записали на секцію.

Проте туди брали лише школярів. Тож щойно Єгор пішов до першого класу – записався і на тренування з бойового самбо. В селищі на той час секцію вів тренер Олександр Серединський. Починати, зізнається вже досвідчений спортсмен, було нелегко. Проте ніколи не здавався, коли навіть щось не вдавалось, посилено тренувався і не пропускав жодного заняття. І вже через рік мав непоганий результат.

«Першим моїм змаганням був чемпіонат Черкаської області. Мені було вісім років. У своїй категорії я виборов друге призове місце», – пригадує Єгор. 

Було над чим працювати, що він і продовжував наполегливо робити. До цього, до речі, його ніхто не змушував, сам відповідально відвідував усі заняття.

Майже сім років тренувався хлопець в Олександрівці під наставництвом Олександра Серединського. За цей час спортсмен здобув біля сорока призових місць на різних змаганнях. Були і поразки, та вони лише стимулювали. А близько трьох років тому Єгор перейшов тренуватись до нового наставника, у Кропивницький. Зі своїм нинішнім тренером – Романом Майничем – був вже раніше знайомим. Зустрічався багато разів на змаганнях. Хлопець потрапив у його команду. І почалася нова сторінка у житті спортсмена.

По-перше, складніша в плані тренувань, а, по-друге, результативніша, зовсім іншого рівня. Двогодинне тренування тричі на тиждень, суперники – старшої вікової категорії (адже у тій вазі, в якій виступає Єгор, 15-річних спортсменів у Кропивницькому немає) і неймовірні зусилля хлопця – все це дало відмінні результати. Крім перемог та призових місць на різноманітних турнірах області і України, Єгор вже тричі відстоював своє місце у збірній України з джиу-джитсу. В її складі їздив на Чемпіонати світу та Європи.

Так в кінці 2022 року хлопець став чемпіоном світу з бойового джиу-джитсу серед юніорів у віковій категорії 13-14 років та ваговій категорії – більше 74 кілограмів, поборовши п’ятьох суперників. Світове золото олександрівський спортсмен здобув на ІХ Чемпіонаті світу, який проходив у Іспанії, в місті Малграт де Мар. Участь у ньому взяли спортсмени з понад 30 країн.

У минулому році Єгор підкорив три «золота» Європи з бойового джиу-джитсу, виступаючи у віковій категорії 14-15 років. Європейська першість відбулася у словацькому місті Михайлівка. У змаганнях тоді взяли участь спортсмени з 19 країн.

А у листопаді теж минулого року Єгор знову підтвердив своє звання чемпіона світу з бойового джиу-джитсу. Змагання на світову першість відбулися у Латвії, у місті Даугавпілс. Хлопець виборов для збірної три нагороди – одне «золото» та два «срібла».

Нині Єгор навчається у КЗ «Олександрівський ліцей №2», у дев’ятому класі. А після його закінчення планує вступати до коледжу. Проте полишати тренування у секції з бойового самбо, панкратіону, джіу-джитсу та ММА не збирається. Попереду – ще не одне світове «золото». Для цього олександрівський спортсмен докладає чимало зусиль.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024